2018. április 11., szerda

Changshan... egy kis kínai divat

Mi a changshan?
Ez egy tradicionális kínai viselet, amit a férfiak hordtak.
Hívhatjuk hosszú kabátnak, tunikának, vagy köntösnek.
Valójában a nők által hordott cheongsam párja. Gyakran vesznek fel rá egy rövid kabátot, amit magua-nak hívnak. Ezt a fajta ruhát széles körben átvették. Eredetileg a mandzsuk használtak ilyet.


A ruha történetéről:
Ez a ruhadarab a Qing dinasztia alatt került Kínába.
A mandzsuk 1636-ban parancsba adták, hogy minden han kínainak changshan-t kell viselni, különben megbüntetik őket. Ez 1644-ig tartott, amikor ezt a rendeletet visszavonták.
Akkor már csak a bíróság, és kormányhivatalok dolgozóinak kellett hordani.
A köznép hordhatta a tradicionális kínai hanfu-t. Viszont mindennapi viseletként elterjed körükben is egyre inkább a changshan, és a qipao.

A kínai férfiak hordták, mielőtt a nyugati öltönyök Kínában is elterjedtek. Bár ezt a nyugati kabátok alá is fel tudták venni, kiegészítőként sálat is viseltek hozzá.

1949-es kommunista forradalom eltörölte a hagyományos kínai  ruhák viselését. A shanghai emigránsok vitték magukkal ennek divatját Hong Kong-ba, ahol népszerű maradt. Mára újra egyre többen kezdik egész Kína szerte hordani a régi tradicionális viseleteket. A shanghai-i changshan selyemből készül.


Napjainkban:
A changshan-t ma már csak fényképezkedéskor, esküvőkön, és egyéb ünnepeken hordják.
A fekete színűt, egy fekete kalappal a férfiak temetéseken viselik.
A mindennapokban már nem hordják, kivéve tradicionális ünnepeken. Illetve a shanghaiaknál divatba jött estélyi ruhaként is.

Képek a Till Death Tear us Apart c. websorozatból:

4 megjegyzés: