2018. szeptember 2., vasárnap

Legendás kínai alakok figurába öntve

Mindenkinek volt gyerekkorában, vagy éppenséggel felnőtt fejjel is valamilyen figurája. Így ez a téma szerintem mindenkinek ismerős.
A figuráknak sok fajta verziója létezik. Itt most konkrétan az 1/6-os méretű akciófigurákról lesz szó. Ezeket játékboltokban, makett boltokban, és többféle internetes boltban, elektronikus piactéren - mint pl az ebay - lehet beszerezni.
A komolyabb, és főként a keleti hősök, moziszereplők figurái viszont jobbára csak netről beszerezhetőek, mert ezek nem igazán ismertek, nem népszerűek.

Ezeknek a figuráknak a legismertebb gyártója a Hot Toys nevű cég.
1/6-os méretről beszélünk, ami annyit tesz, hogy egy ember méretének kb a hatoda. Centiméterben ez nagyjából 28-32 cm-es figurákat jelent.
Nagyon aprólékosan vannak kidolgozva a fejek, arcok, hiszen egy-egy valódi színész, vagy valamilyen lény arcát kell visszaadja a figura.
De mitől lesz akciófigura? Attól, hogy mozgatható ízületekkel rendelkeznek, tehát az emberi mozdulatokat képesek utánozni. Jellemző még az is rájuk, hogy a szettbe beletartozik cserélhető kézfej majdnem minden esetben. Gyakran a lábfej is cserélhető, a sima emberi test részeként funkcionáló lábfej mellé olyat is szoktak adni, ahol lábbelivel van együtt. Tehát a lábfej a cipővel, csizmával együtt van kiöntve műanyagból.
Aztán van, ahol cserélhető plusz fej tartozik hozzá. - pl: egyik fej normál, míg a másiknak az arcán látható sebesülés -
Fegyverek, apró kiegészítők, tárgyak is gyakran részei ezeknek.
 Négy figurát fogok bemutatni, ami úgymond alap a kínai történelemből, mitológiából, irodalomból.


A szerzetes alakja rengeteg regényben, történetben, filmben, sorozatban megjelenik, így ezzel kezdeném a sort. :)
Ez a figura a Very Cool nevű gyártó első figurája volt. Aki szeretne több képet nézni róla, az a linkelt oldalon megteheti: ITT   
A figura 160 dollárba kerül. Az olcsóbbak közé tartozik, sok kiegészítő van hozzá. Ehhez a szetthez tartozik kétféle fej, a normál mellett van egy csukott szemű verzió.
































Filmek kedvelt szereplője, és a kínaiak egyik nagyon híres hőse Wong Fei Hung.
Sokan biztosan látták már valamelyik filmet, amiben ő a főhős. Többek között játszotta ezt a karaktert Jet Li az Once upon a Time in China filmekben. Az egyik legújabb filmben, a Rise of the Legend-ben Eddie Peng alakítja, róla mintázták a figurát. Ennek gyártója a ZC World. Ugyancsak olyan szett, amihez két fej tartozik. Ez is 160 dollárba kerül. A linkelt oldalon még több kép: ITT









Szerintem olyan kínai nincs is, aki ne ismerné Jin Yong wuxia trilógiáját a Kondor hősről. :)
Sok sorozatban feldolgozásra került a regény mindhárom kötete, mindig újra előveszik a filmesek még napjainkban is.
A középső regény, pontosabban a Return of the Condor Heroes főhőse Yang Guo.
A 2006-os sorozatra esett a választásuk a figurakészítőknek, amiben Huang Xiao Ming alakította a karaktert.  Gyártó: ZhaoShenTang.










Utolsóként egy nagyon híres kínai történelmi személyről mintázott figurát mutatok be. Ő pedig nem más, mint Yue Fei tábornok.
Az ő nevét is minden kínainak illik ismernie, de még a azoknak a külföldieknek is, akik érdeklődnek Kína iránt. Talán a leghíresebb tábornokuk volt.
A tábornok életét sorozatban dolgozták fel, ott Huang Xiao Ming-re osztották a szerepet.
Szóval ezt a figurát is róla mintázták. :)
Itt személyesen is kötődöm a figurához, mivel megvettem pár éve. :) Ebből tudom, hogy valóban minőségi figurák, és a kidolgozásuk, valamint a ruházatuk, és a fejek is nagyon élethűek.
Ebből a figurából többféle verzió létezik. Van az egyszerű verzió, amikor egy átlagos, hétköznapi ruhával lehet megvenni, és van egy tábornoki verziója, ami mindenféle szuper dologgal együtt vásárolható meg, sokkal drágább persze. Abban a szettben van hozzá: teljes harci vértezet, páncél sisak, köpeny, díszes mellény, kard, dárda, íj, nyíl, harci zászló, többféle kézfej és egy teljesen felszerelt ló figura is.
Nekem az egyszerűbb verzió van meg, ha jól emlékszem akkor 24 ezerért vettem.
Ebay-en általában megvásárolható.





A tábornoki verzó:


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése