2018. november 2., péntek

Gyoza Hijikata és Tifa módra


Külön leírom a húsos batyu, és a szósz elkészítését.

A tésztát lehet készen is kapni ázsiai élelmiszer boltokban. Mi mélyhűtött verziót használtunk, 
de házilag is ki lehet gyúrni. Gyoza tésztalap néven lehet keresni.

A tésztalap hozzávalói (45-50 batyulaphoz):
  • 300 gramm finomliszt
  • 150 ml víz
  • egy csipet só
Elkészítés:

Keverjük össze a sót és a lisztet, és csináljunk egy mélyedés a kupac közepébe. Ebbe öntsük bele a vizet. Alaposan dolgozzuk össze. Ha szükséges, még adhatunk hozzá egy kis vizet. Keverjük egészen simára, majd fedjük le és hagyjuk állni 15 percig. Utána további 2-3 percig gyúrjuk át a tésztát és ezúttal 1 órán át hagyjuk állni lefedve.
Ezután újra gyúrjuk át és osszuk szét kicsi cipókra, melyeket teljesen vékonyra nyújtsuk ki (kb. leves tészta vastagságúra). Kb. 10 cm átmérőjű köröket kell belőle kiszaggatni.
A kész kör alakú lapokat forgassuk meg lisztben.



A batyu töltelékének hozzávalói (50-60 batyuhoz):
  • 250 gramm darált, nyers sertéshús
  • 300 gramm újhagymaszár (vagy metélőhagyma) apróra vágva
  • egy kis reszelt gyömbér
  • 1 tojás
  • egy csipet só
  • 3 kiskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál világos szójaszósz
  • 1 evőkanál osztrigaszósz
  • 1 csészényi apróra vágott sonkahagyma (vagy vöröshagyma)
  • egy marék szárított fafülgomba (előre pár percre be kell áztatni, hogy megszívja magát, majd lecsepegtetjük és apróra vágjuk)
  • 2 teáskanál szezámolaj
A szósz hozzávalói:
  • 4 evőkanál világos szójaszósz 
  • 4 evőkanál víz
  • 4 teáskanál szezámolaj
  • 3 vastag gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél csészényi apróra vágott újhagymaszár
Elkészítés:

A töltelék összetevőit egy nagy tálban jól összedolgozzuk, de a tojást csak a legvégén kell hozzá ütni és újra átdolgozni a keveréket.
A gyoza lapokat egyenként megtöltjük úgy, hogy a lap közepére helyezünk egy kis adag tölteléket. Csak annyit tegyünk bele, hogy a lapot még félbe tudjuk hajtani és a széle mentén az egyik oldalt össze tudjuk csíptetni. (Alább a videóban látni, hogyan kell összefogni a batyut.) Ha kicsit megkenjük olajjal a lap belső szélét, könnyebben össze tudjuk majd zárni a batyut.

Az alábbi videóban illusztrálja a hölgy, hogyan kell összecsíptetni a batyukat:



Egy serpenyőben kis olajat melegítünk, rápakoljuk a batyukat a sima oldalával lefelé, és hagyjuk az alját aranybarnára pirulni. Ezután öntünk rá egy fél csésze vizet, és lefedjük egy fedővel 3 percre, hogy párolódjon. Az így elkészült batyut ezután kiszedhetjük a serpenyőből. Jöhet a következő adag.

A szósz hozzávalóit jól elkeverjük és a kész batyukkal együtt tálaljuk. Ha sós a szójaszósz, akkor nem kell külön megsózni a mártogatáshoz használt szószt. Ha nem sós, akkor fél kiskanálnyit tegyünk hozzá. Mi Pearl River Bridge Superior Light szójaszószt használtunk hozzá.

Jó étvágyat! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése