2014. augusztus 20., szerda

Hijikata és Tifa dango-ja

Japán nyaralásunk alatt pár alkalommal ettünk dango-t.
Nekem ez volt kint a kedvenc édességem. Mivel régen ettünk, úgy gondoltuk, most itt az alkalom, hogy végre magunk elkészítsük.

Netről egy angol leírásból néztük a receptet - azt a dango-t egy japán lány készítette -

Leírom, mert mi kicsit változtattunk rajta.
Ragacsos rizslisztet használtunk, és tettünk még a liszthez egy púpos kanál normál lisztet, így végül összeáll a tésztája.

A leírt hozzávalókból dupla adagot lehet készíteni, ami kb 24-30 db gombócot jelent, egy kicsivel nagyobb méretűből, mint amit Japánban készítenek. Egy pálcikára 3 vagy 4 db gombóc kerül, ízlés szerint. - ha nagyobbak akkor 3 db, ha kisebbek, akkor 4 db -

Szójaszószból a Kikkomant vettük, ezzel pont olyan finom öntetet lehet készíteni, mint amilyen az eredeti, japán.
 .............................................................................................................

Hozzávalók: 

Dango tészta:
200 g  ragacsos rizsliszt
200 ml víz


Mitarashi szósz:
100 ml víz
2 evőkanál Kikkoman szójaszósz
2 evőkanál cukor
1 kanál kukoricakeményítő

  1. Egy tálba szórjuk bele a lisztet. Melegítsük fel a 200 ml vizet, és öntsük össze, majd gyúrjuk pár percig, amíg összeáll a tészta.(1 púpozott kanál normál lisztet is kell hozzá adni, mint írtam, különben nem fog összeállni)
  2. A kész tésztából formázzunk golyócskákat.
  3. Forró vízben főzzük meg a gombócokat, ha feljöttek a víz felszínére, attól kezdve várjunk még 2 percet, majd szedjük ki. Tegyük át hideg vízbe őket, 1 percre.
  4. Víz alatt mossunk át pár hegyes végű hurkapálcát, - vagy keleti élelmiszer boltban lehet előre elkészített pálcikát venni ehhez -  majd ezekre húzzuk fel a dango golyókat.
  5. Serpenyőben pirítsuk meg kicsit a felfűzött golyókat, hogy az oldaluk barnás pirulást kapjon, foltokban. - mi úgy csináltuk, hogy két felfűzött pálcát tettünk egy kevés olajjal megkent serpenyőbe, és addig pirítottuk, amíg egy kicsit barnás színe lett az oldalának, majd a másik oldalát is megpirítottuk -
  6. Szósz elkészítése: az alapanyagokat öntsük bele egy kisebb lábasba, és közepes lángon forraljuk fel. A szószt folyamatosan kevergessük, és mikor érezzük, hogy szirupos, elkészült.

Pár kép:







Jó étvágyat hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése