Nekem ez volt kint a kedvenc édességem. Mivel régen ettünk, úgy gondoltuk, most itt az alkalom, hogy végre magunk elkészítsük.
Netről egy angol leírásból néztük a receptet - azt a dango-t egy japán lány készítette -
Leírom, mert mi kicsit változtattunk rajta.
Ragacsos rizslisztet használtunk, és tettünk még a liszthez egy púpos kanál normál lisztet, így végül összeáll a tésztája.
A leírt hozzávalókból dupla adagot lehet készíteni, ami kb 24-30 db gombócot jelent, egy kicsivel nagyobb méretűből, mint amit Japánban készítenek. Egy pálcikára 3 vagy 4 db gombóc kerül, ízlés szerint. - ha nagyobbak akkor 3 db, ha kisebbek, akkor 4 db -
Szójaszószból a Kikkomant vettük, ezzel pont olyan finom öntetet lehet készíteni, mint amilyen az eredeti, japán.
.............................................................................................................
Hozzávalók:
Dango tészta:
200 g ragacsos rizsliszt
200 ml víz
Mitarashi szósz:
100 ml víz
2 evőkanál Kikkoman szójaszósz
2 evőkanál cukor
1 kanál kukoricakeményítő
100 ml víz
2 evőkanál Kikkoman szójaszósz
2 evőkanál cukor
1 kanál kukoricakeményítő
- Egy tálba szórjuk bele a lisztet. Melegítsük fel a 200 ml vizet, és öntsük össze, majd gyúrjuk pár percig, amíg összeáll a tészta.(1 púpozott kanál normál lisztet is kell hozzá adni, mint írtam, különben nem fog összeállni)
- A kész tésztából formázzunk golyócskákat.
- Forró vízben főzzük meg a gombócokat, ha feljöttek a víz felszínére, attól kezdve várjunk még 2 percet, majd szedjük ki. Tegyük át hideg vízbe őket, 1 percre.
- Víz alatt mossunk át pár hegyes végű hurkapálcát, - vagy keleti élelmiszer boltban lehet előre elkészített pálcikát venni ehhez - majd ezekre húzzuk fel a dango golyókat.
- Serpenyőben pirítsuk meg kicsit a felfűzött golyókat, hogy az oldaluk barnás pirulást kapjon, foltokban. - mi úgy csináltuk, hogy két felfűzött pálcát tettünk egy kevés olajjal megkent serpenyőbe, és addig pirítottuk, amíg egy kicsit barnás színe lett az oldalának, majd a másik oldalát is megpirítottuk -
- Szósz elkészítése: az alapanyagokat öntsük bele egy kisebb lábasba, és közepes lángon forraljuk fel. A szószt folyamatosan kevergessük, és mikor érezzük, hogy szirupos, elkészült.
Pár kép:
Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése