2013. február 14., csütörtök

Holdújév Fesztiválon jártunk

No, nem mentünk el Kínába, hanem itthon, Budapesten került megrendezésre egy fantasztikusan jó hétvégi egész napos program keretében ez a Fesztivál.
Kínai Újévi ünnepnek is lehetne fordítani magyarul.

Február 10-én a Millenárisra mentünk, Hijikatával és barátnőjével, Katival. Sajnos csak hárman mentünk végül, mert a többiek közül volt, akinek más fontos programja volt, voltak akik lebetegedtek.
Mi hárman végül délután kettő tájban értünk a helyszínre, ahol már javában zajlottak a programok.

Kíváncsian vártam, hogy vajon milyen lesz ez a kínai fesztivál, mert még nem voltam hasonlón. Arra is kíváncsi voltam, hogy vajon milyen árusok lesznek, milyenek lesznek a programok, illetve úgy az egész hangulata.
(Amit egyszer nagyon szeretnék látni: igazi shaolin papok bemutatóját. Persze valószínűsítem, ezt csak akkor van az embernek esélye látni, ha Kínában ellátogat a shaolin templomba, vagy épp van valami világ körüli shaolin show, amiben ők vannak. )

Az egész épületben kínai lampionok és dísz füzérek lógtak, ami hangulatossá tette a teret.
Úgy láttam egészen sok ember kíváncsi volt az eseményre, mi végig maradtunk, a gálát is megnéztük.

Előadótermes és szabadtéri, színpadi programok várták a látogatókat.
Kiállított rajzok, egyéb alkotások sorakoztak, amit ha jól tudom egy pályázatra lehetett beküldeni.
Egyéb fotók is ki voltak állítva, amin gyönyörű kínai tájak, épületek, helyek, emberek szerepeltek
Egy egész falat betöltött majdnem a kiállított kalligráfiák sora. Nagyon szépek voltak! Ezeket szeretem nézegetni, művésziek. :)
Amikor mi épp ezeket néztük, akkor távolabb interjút adott egy kínai férfi, gondolom ő volt Zhang Wei. Erről készítettem is képet. :) - tudom, paparazzi voltam előző életemben, mindent lefotózok, amire van lehetőségem. XD -

A kalligráfiát ki is lehetett próbálni, valamint a tusfestészetet is. Sajnos állt a sor előttük, így ezt kihagytuk. Viszont akit érdekel, az tanulhatja is ezt: http://www.konfuciuszintezet.hu/index.php?menu=kultura&almenu=kalligrafia

A tusfestészet ami nekem inkább tetszik, mindig is varázslatosnak tartottam ezeket a festett képeket, olyan különlegesek!

 Ezek mellett a teaceremónia és a go játék kapott helyet. A teaceremóniát gondolom elmesélték, hogy zajlik és közben mutatták is.
A go-nál egy hosszabb asztalnál lehetett helyet foglalni és játékra hívni egy abban jártas személyt.


Lehetett gyakorolni a kínai írást.Origamira is volt lehetőség.Ping-pongozni is beállhatott aki úgy gondolta, hogy elbír a felkészült bajnokokkal. XDAz egész létesítmény közepén egy nagy vörös szőnyeg volt lefektetve, körbevéve széksorokkal és kis asztalkákkal, ahol bírók ültek. Itt zajlottak a kungfu versenyek. Az egész mögött maradt egy kis hely, ahol a versenyzők gyakorolhattak.
Közbe néha-néha belenéztünk ebbe is.
Egy kisfiú shaolin ruhában üldögélt a szőnyeg mellett, nagyon édes volt. :)


Volt mindenféle árus: cukorkákat, édességet, apróbb ajándékokat, faragásokat, teát, ékszereket és sok minden mást lehetett venni. Könyveket is lehetett vásárolni és természetesen innivalót és finom ételeket.
Saját szerzeményeim:Két 6 X 4.8 cm-es kis könyvecske, amik 200 oldalasak, zöld tea, fém dísz dobozban és két kínai édesség.


A nagy szinpadon szinte egész nap különféle zenés, táncos és bemutató jellegű programok váltakoztak. Hijikata az oroszlántáncot várta, én a kung fu show-t. Persze az nem olyan volt, amire én gondoltam, de nagyon ügyesen mozogtak a résztvevő fiatalok. Volt egy kedvencem is köztük, az ő bemutatója tetszett legjobban. Róla teszek ide egy fotót, amit FB-on találtam (László Attila képtárában van eredetileg)


                                                        A képen Herczku Norbert


Az oroszlántáncosokról is egy fotó: Végül az est megkoronázásaként jött a gálaműsor, a GuagXi Akrobatikus Társulat előadása, és pár vendég előadó.
A gálából képek és videó külön bejegyzésben lesz.

A cikkhez feltöltött fotók a sajátjaim, illetve Hijikatáé. Ha valaki szeretné máshol megjelentetni, akkor írjon erről nekünk, köszönjük!
 

Nagyon jól éreztük magunkat, sok érdekes dolgot láttunk, a hangulat is tetszett, személy szerint szívesen elmennék még más kínai rendezvényre is, mivel a kínai és japán kultúrát is nagyon kedvelem. Köszönjük a programszervezőknek a remek napot, és a kínai művészeknek a színvonalas gálaműsort! :) 


Egy kedvenc kiállított fotóval búcsúzom a képes beszámoló végén. Mi más is lehetne, mint shaolinok. :)1 megjegyzés:

  1. Igen, nagyon jó program volt :)
    Közben én is megírtam a bejegyzésemet róla :)

    VálaszTörlés