2023. június 11., vasárnap

Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei

 


 

A Móra Ferenc Múzeum egy igazán különleges kiállítást mutat be 2023-ban Szegeden. Aki most jár a múzeumnál az az épület bejárata mellett két hatalmas agyagkatonát láthat. 

 


 

A kiállítás két nagy részből áll: az első rész (az agyagkatonák) május 26-án nyílt meg, a második rész (a sanghaji múzeumból érkező körülbelül 130 eredeti tárgy) pedig a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én nyílik.

Csin Si Huang-ti sírhelyét és az azt őrző agyagkatonákat negyven éven át 700 ezer ember építette és formázta 2200 évvel ezelőtt Hszianban, Kína középső részén.
A világhírű hadsereget 1974-ben fedezték fel helyi földművesek.
Az agyagkatonák között nincs két egyforma arc. A feltárásuk még napjainkban is zajlik: 6-8000 katona alkothatja a teljes sereget. 

 


 

Méretarányosan, emberekről mintázták és a 160-180 centiméter magas figurákat készítéskor több részből állították össze. Összesen nyolcféle fej különböztethető meg a katonákon, eltérő arckifejezésekkel. Ruhájuk kidolgozottságával pedig azt jelezték, melyik milyen funkciót tölt be. A kész cserépfigurákat ki is festették különböző, ércekből készített festékekkel. A porított kőzethez vizet és tojást adtak, így állították elő a színezőanyagot. A szürkésbarna, agyagszínű szobrok eredetileg csodás színekben pompáztak. Különböző színekkel festették le őket. Ezeket az élénk színű festéseket már nem látni a katonákon mert amint oxigénnel érintkeztek, a festékpigmentek leperegtek róluk. 

 


 

Egy agyagkatonát eredeti színeire festett le Hamar Edina restaurátor, ami a múzeumba belépve a bejáratnál üdvözli a látogatókat. Egy fotó erről:




A shanghai-i múzeum tárgyai közül a kollekció legkiemelkedőbb darabja, egy igazi szenzáció: egy teljes uralkodói halotti jádepáncél. Szegedre nem tudom melyik páncél érkezett, a képen Liu Sheng herceg jádepáncélja látható egyik kínai kiállításról.

 


Ebből csak 5-6 darab van Kínában, mindig egyetlen darabot adnak kölcsön a világ valamelyik múzeumának. Tehát jádepáncélt csak Kínában, és az év végéig Szegeden lehet látni. Szóval valóban igazi különlegesség.
Egy ilyen halotti ruha tizenkét részből áll. Arc, fej a testet fedő első és hátsó rész, karok, kesztyűk nadrágszárak és lábfejek. Egy példa: Liu Sheng ruhájához 2498 méretre faragott jáde lapocskát, és 1,1 kg arany fonalat használtak fel.

A témáról olvashattok többet egy ELTE-s írásban itt: LIU SHENG HERCEG SÍRJA



Egyéb infók a kiállításhoz:

Jegy árak:  2790 ft (június 23-ig)
                    3490 ft (június 24 - december 31)

Lehet fizetni OTP-s SZÉPKÁRTYÁVAL

A JEGYÁR TARTALMAZZA a szolgáltatás szervízdíját, a RUHATÁR, és a FOTÓJEGY díját egyben. Vaku nélkül szabad csak fotózni!

Nyitva tartás: minden nap 10:00-18:00


Mindenkinek ajánlom, aki kicsit is szereti a kínai történelmet, sorozatokat, vagy egyszerűen a keleti dolgokat! :)



4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Köszi az infót, hát ha itt nem írtad volna ki, szerintem lemaradtam volna róla. Kolléganőimnek és a családomnak is említettem, és mindenki szívesen megnézné (én meg pláne), szóval a nyárra be is tervezzük vhová (igaz nekünk nem épp a szomszédban van, mivel győriek vagyunk, de ezért megéri ennyit utazni :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó!
      Nagyon szívesen! :)
      Örülök, hogy segíthettem ezzel a kis programajánlós bejegyzéssel. :) Majd ha már voltatok, írj nekem ide egy kis beszámolót, hogy tetszett! :) Nekem sem a szomszédban van. Én is itt lakom, Győrtől 40 km-re. Mosonmagyaróvár mellett. :)

      Üdv: Shaolin Bunny

      Törlés
    2. Szia! Voltam a kiállításon és nagyon tetszett, sok érdekes dolgot tudtam meg a Han korról és az agyagkatonákról :)

      Törlés
    3. Kedves Anikó!
      Örülök, hogy voltál. :) Mi is voltunk, majd valamikor írok bejegyzést róla, képekkel.

      Törlés