2021. november 9., kedd

A Netrattosok "cukisága" : a "kölcsönvett" felirat esete meg egyebek

 

Már jó ideje nem szokásom megosztani doramás körökben történt eseményeket, még azt sem, ami esetleg velem történt meg, és érdemes lett volna nyilvánosan reagálnom rá... hogy tisztán lásson mindenki.

DE ebben az esetben megteszem ezt, mert nem csak rólam volt szó, és ami történt az erkölcsileg engem nagyon zavar.
Képekkel együtt fogom elmesélni a történteket. Kérlek, azokat is nézzétek meg, és olvassátok el, mert úgy lesz értelme! - ha rákattintotok a képekre, akkor nagyban előugrik és máris olvasható! :) -

Szóval nézzük, hogy mi is történt hétvégén a doramás közösségben, illetve konkrétan fordítók között. A sztori szereplői:

-Neji: a Byakuya Fansub nagy "öregje"

-pszabi, Szabina: a Netratt Fansub egyik újonc fordítója

-Kriszti: egy néző, aki egy kedves ismerősöm

-Nelli: vagy nelliblue, Netratt Fansub főadminja

+ én


Internetre vasárnap került fel Neji-től egy poszt, amiben a hétvégi eseményekre reagált.

Röviden leírom mi volt ez: konkrétan arra, hogy Szabina a saját fansubjának videás fiókjába feltöltötte a Devil Beside You c. tajvani sorozatot, Neji feliratával, természetesen tette ezt mindenféle egyeztetés, kérdezés, vagy közlés nélkül. Ráadásul ott nincs hozzászólási lehetőség a videók alatt. Ezt még megfejelték azzal, hogy két embert - Krisztit, engem - az üggyel kapcsolatban kitiltottak egy fb-os, ázsiás csoportból, ahol ők adminok... mert csak, hogy ne derüljön ki, mi történt.
Tehát az olvasók, nézők Neji posztjával találkozhattak először. Én most leírom, mi történt, ami addig vezetett, hogy Neji ezt a bejegyzést közzétette, mert úgy kerek a történet.


PÉNTEK:
Azzal kezdődött az egész, hogy pénteken este Kriszti - aki régebb óta kedves ismerősöm, néha szoktunk beszélgetni, szereti a thai sorozatokat, zenéket - megkeresett engem azzal, hogy tudom-e, illetve Neji tudja-e, hogy feltették a Devil Beside You c. sorozatát videára. Írtam neki, hogy nem, és Neji nem szeretné, ha bárki feltenné. Kriszti egy kínai sorozatokkal foglalkozó FB-os csoportban látta meg Szabinától a videás feltöltés posztolását. Ott abban a csoportban szólt neki teljesen normálisan, hogy ha Nejivel nem beszélte meg a feltöltést, akkor legyen szíves törölni, mert az ugye nem a sajátja, és mindenhol kiírta, kérte Neji, hogy ne tegyék.
Természetesen aznap este még szóltam Nejinek, hogy mi újság.


SZOMBAT:
Szombaton velem is szembe jött az ázsiás csoportban - ahol Szabina, és Nelli adminok - a Devil Beside You posztolása. Gondolom minden csoportban megosztotta, ahol tag. Akkor én oda a poszt alá kommenteltem, egy kb ilyen forma üzenetet: Nem hiszem, hogy embereknek fel kellene online tölteni más feliratával sorozatokat az ő engedélyük nélkül.

Ennyit írtam, nem volt se konkrét személy benne, se felszólítás. Egy megjegyzés volt. Őszinte legyek? Nem néztem, ki volt a megosztója. Azaz akkor még nem voltam képben, hogy Szabina lett időközben annak a csoportnak az egyik adminja, és mint admin osztotta meg. Igazából tovább se én, se Kriszti nem foglalkoztunk az üggyel egyszer ezt odaírtuk neki, és gondoltuk, majd Neji meg Szabina leboltolják egymás között.

Aztán estefelé jött a felismerés, mikor az értesítéseket nézve egyetlen egy addigi  ázsiás sem volt meg, hogy egyik pillanatról a másikra kitiltottak engem az ázsiás csoportból... Először fogalmam se volt, hogy mi van. Aztán összeraktam a részleteket magamban... hogy mi történhetett. Neji-vel akkor már beszéltünk az ügyről, és mondtam neki, hogy bazz valószínű az eset miatt kitiltottak. Neji már ekkor szarul érezte magát, hogy most ezt miatta kaptam, mert szót mertem emelni az ő érdekében.

És jött a kontra... bejelentkezett Kriszti is, hogy nem látja az ázsiás csoportot... Persze, mert őt is velem együtt kitiltották! Akkor pattantam el... Egész addig benyeltem, ami történt, hogy jó... leszarom, ez van.

KRISZTIT MIÉRT TILTOTTÁK KI?????  Ő semmit, egy "A" betűt sem írt az ázsiás csoportba! Nem kommentelt Szabina posztjához, csak én! Szóval konkrétan a semmiért kitették.

Még szombaton közben privát ráírtam Nellire, mert biztosra vettem, hogy ő tiltott ki. Honnan tudtam? Ismerem annyira. :) Természetesen igazam volt, válaszában ezt megerősítette. Szóval mindkettőnket ő tiltott ki. Indoka az volt, hogy: az adminisztrátor vegzálása tilos. Szerintem fogalomzavarban van... a vegzálás jelentése az, hogy piszkálás, basztatás. Soha nem írtam Szabinának, az az egyetlen mondatom volt, amit itt leírtam, az se konkrétan neki szólt, hanem általánosításként írtam. Biztos nem talált rá más módot, hogy kitegyen, hanem kellett egy mondvacsinált ok. :) Ennél sokkal egyszerűbb, és korrektebb lett volna, ha szól nekem, hogy: Helló! Baromira zavar, hogy bent vagy a csoportban, szeretném, ha kilépnél. Mert amiért kitett az nevetséges.

Krisztit miért tette ki? Ezt is megkérdeztem tőle privát, amire már nem jött válasz. Ő tényleg semmit nem írt... Most akkor ezután abból a csoportból, ha valaki nem lesz nekik szimpatikus, akkor azt kiszórja? Vagy mondjuk az összes olyan ember, aki szimpatizál velem, vagy nem az ő véleményüket osztja, azok is mind így járnak majd? Mert ugye mi más oka lett volna arra, hogy őt kitegye? Kriszti sokat posztolt abban a csoportban, sok más nézőnek segített. Csomó linkkel is segítette a többieket. De persze ezt érdemelte azért, mert egy másik fb-os csoportban mert szólni Szabinának a Devil Beside You miatt. Tehát, igazából azért tették onnan ki, mert egy MÁSIK csoportban szólni mert, hogy halló, az nem a te feliratod, amivel kereskedsz. Mert a másik csoportban nem adminok, ezért kitették onnan, ahol azok. :) Baráti. XD Tulajdonképpen én ezen akadtam fent a legjobban.

Ez a nap azzal zárult, hogy Nelli bár hiába kérdeztem rá privát, arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy Kriszti mi okból került kitiltásra. Jó... igazából mit is válaszolhatna rá.
Vártunk, hogy hátha kapunk valahonnan értesítést, választ, vagy annyit, hogy akkor ez most mi volt. De semmi ilyen nem történt meg. Szabina pedig nem törölte videáról a Devil Beside You-t. Holott akkor már kétszer lett szólva neki. - egyszer a kínais csoportban Kriszti, egyszer pedig én írtam az ázsiás csoportban -


VASÁRNAP:

Mivel nem történt semmi változás, Neji úgy döntött, hogy akkor más lehetősége nem lévén, abban a csoportban fog reagálni, ahol a dolgok történtek.
Mint írtam, oda kikerült Szabinától egy poszt, azaz megosztotta a Devil Beside You videás linkjeit. Ez a csoport az Ázsiai és dél-koreai filmek és történelmi dráma sorozatok, ahol Szabina az egyik adminisztrátor,  tehát biztosan látja a bejegyzést. Addig a csoportnak nem volt tagja Neji, tehát esélye sem volt felszólalni az ellen, amit csinált Szabina, ugye videán sem tudott neki írni, ahova a konkrét cucc felkerült.

Ezt a bejegyzést tette közzé a csoportban, Szabinának címezve:

                                                                            




Közben beszélgettem Nejivel, és ránéztem a videára is, ahol még fent volt akkor a Devil Beside You. Tudom konkrétan, mert rákerestem, és megnéztem. Hogy ne a levegőbe beszéljek, egy kép:

                                                                          




Szóval kitette ott a posztját, de egy darabig nem jött rá válasz. Mielőtt még valaki kötözködne, hogy de miért nem privát kereste meg... Írt neki privát, de semmi reakció.

Aztán Szabina ott a posztnál reagált:

                                                                             




Reagálnék a válaszára. Persze, hülyére venni az embert lehet, csak nem érdemes.

Akkor vette csak le, mielőtt válaszolt, azt is csak azért tette, mert ott abba a nagy csoportba írta le az esetet Neji, és a tagok már olvashatták addigra. Szóval kénytelen volt, ha nem akarta, hogy emiatt többeknek meglegyen róla a véleménye.

Azt mondja, nem is érti a poszt célját... mikor Neji írta, még fent volt videán. Milyen másik oldalról töltötte le a feliratokat? Nem ismeri a fansubot? Ott a nevük a feliratban. Vagy azt már nem nézte meg kitől nyúlta be? Hát... ha már az ember benyúl dolgot, megnézi magának, mi az, nem? XD Különben meg a Byakuya Fansubot a régi fordítók mind ismerik, és rengeteg néző is. Meg ugye ott a Google, és rá lehet keresni a sorozat címére, és egyből kiadja, hogy ki csinálta, a fansub oldalát, és akkor Szabina azt is láthatta volna, hogy ott fent van. Egyébként pedig Nelli, aki tapasztalt, és régebb óta fordít, no meg egy fansubban vannak, szólhatott volna neki, hogy ne piszkálja pont az egyik legrégebbi fansub cuccát, akik anno a nézőkkel megismertették a doramákat, még a doramás közösség kialakulásának kezdetén.

Azt írja: "amint szóltak nekem, töröltem..."  Mint írtam már korábban ketten szóltunk neki, szóval nem igaz.


Neji ezt válaszolta Szabinának:

                                                                




Erre egy rövidet reagált még Szabina, amire Neji épp írt egy választ ott a csoportban, amikor is kitiltották őt is. Ide beteszem azt amit Szabina válaszolt, és látni azt is, amit Neji akart volna válaszolni, de azt már nem tudta elküldeni, mert akkor már tiltva volt.

                                                                  




Ennyi a történet. Szerintem minden világosan kiderül.


Mindezek után Neji a saját fansub oldalán és nálam a ChiTaJa-n közzétett egy bejegyzést a történtekkel kapcsolatban.


                                                                      



Plusz két infóval azért még sikerült megfejelnie az életnek a történteket. Egyik az, hogy valakivel beszélgetve kiderült számomra, hogy az ázsiás fb-os csoportnak az összes adminisztrátora a Netrattos tagok közül való. XD Mikor ez kiderült, akkor csak nevetni tudtam. :) A másik, hogy Krisztinek időközben bevillant, hogy basszus... ő Szabinával beszélgetett korábban, mikor ő még kezdte a fordítást, és sok mindenről fogalma sem volt, Kriszti pedig segített neki, infókkal, linkekkel.

Szóval, jól van. Hajrá továbbra is kis hazánkban az ilyen fordítóknak, fansuboknak! :) Ehhez mást nem tudok hozzáfűzni.
 

Hogy miért írtam le, és osztom meg mindezt? Azért, hogy mások megtudják az igazat, és azt, hogy történt valójában, és mi volt a dolgok mögött. Azért, mert Nejit bántotta ez az egész. Szarul érezte magát amiatt, hogy két embert miatta kitiltottak. Én meg szarul éreztem magam, hogy Krisztivel ezt csinálták. Fontos volt számomra. Hogy másnak nem fontos, mi az igazság... az mindenkinek a magánügye. Engem speciel érdekel minden esetben.

Elgondolkodtató, amit Neji az üzenete végére írt... hogy ami történt, vajon mit üzen? Azt, hogy a fordítók ezek után egymás feliratait pakolgatják fel online, mert esetleg a másik nem teszi közzé ott? Máséhoz miért piszkál hozzá az, akinek az a felirat nem a sajátja? Milyen megoldás ez? Ráadásul fordító fordító ellen teszi ezt... Régen ez úgy működött, hogy amelyik fordítónak nem volt szimpatikus az előző felirat az adott sorozathoz, az maga is lefordította, és kitette azt. Szóval kedves Szabinának azt üzenem, hogy ha nem tetszett neki, hogy nincs online Neji felirata, akkor álljon neki, és fordítsa le újból, azt minden további nélkül felpakolhatja online. Ez lett volna ennek a helyes módja.



14 megjegyzés:

  1. Bent vagyok a Csitaja csoportodban is. Már ott is undorító volt, amit csináltál. Még undorítóbb volt, amikor Szebszis felirataiból készítettetek mémeket. Azt is végignéztem. Sőt, te arról vagy híres, hogy sikeresen ugrasztasz össze embereket, mert csak így tudsz kitűnni a sötétségből. Most sem hazudtoltad meg magad. Nem mered ezt kitenni, mert ellentétben van a véleményen a tiéddel. Szarházi ember vagy. Az is maradsz. Kicsinyes, komplexusos, szarházi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves ismeretlen!

      Megszólítás, vagy esetleg valami? :) Látom egy szebszisz fannal van dolgom. Elég sok mindenről híres vagyok, biztos. :) Ha te mondod. Hogy ki van sötétben? Hát... XD Dehogynem teszem ki, csak figyelj! ;) Nem tudom, ki vagy, de hogy senkitől se tartok, az is biztos. Főleg nem egy névtelen senkitől, aki firkálgat, mert nagyon ráér.

      Törlés
    2. Te tényleg elmebeteg vagy. Nagyon sajnállak, mert rengeteg szép dolog van az életben, de te mindegyik mellett elmész.Téged semmi más nem foglalkoztat, csak az, hogyan szítsd a baj, hogyan kerülj előtérbe, hogyan forogjon körülötted a világ. A torz személyiséged ezzel tudod csak egálba hozni. Végtelenül sajnállak. Vannak szép dolgok is a világon, a gyűlöleted helyett próbáld azokat keresni.

      Törlés
    3. :) Nem megyek el a szép dolgok mellett. Voltam Japánban, és Kínában is. ;) Előtérbe? Világ körülöttem forog? XD De jó nekem. De biztos így van, ha te mondod. Én is adok neked egy tanácsot: a ChiTaJa-n majd vállald be az arcod. ;) Lesz rá lehetőséged.

      Törlés
  2. Shaolin Bunny, ne törődj az ilyen trollokkal, mint a kis Névtelen, aki még egy álnevet sem mer felvenni, mert fél. Sajnos egyre több az ilyen eset. Velem is megesett, bár nekem "csak" animés ismertetőmet lopták el egy az egyben. És részben az ilyen Névtelenkék meg Szabinák miatt hagytam abba a fordítást is már évekkel ezelőtt. Nem érte meg a belefeccölt időt és munkát, ha mások szó nélkül, pofátlan módon lenyúlják, és még csak egy "Bocsi, feltehetem a fordításod ide és ide?" kérdést sem tudnak megengedni maguknak. Sajnos, mivel fanfelirat, nem jogvédett, maximum szólhatsz a másiknak, aztán vagy leszedi, vagy nem. De feljelenteni nem tudod, nincs is értelme, ezt meg a szarkák is tudják sajnos.

    Névtelenkére visszatérve, nem kellett volna reagálnokd neki. Ne etessük a trollokat, mert elhíznak a végén. Neki pont az volt a jó, hogy visszaírtál neki, mert ő erre várt, őt ez élteti, hogy szemétkedhessen és felborítsa a lelki nyugalmad. Ő akkor boldog, ha te visszaírsz, mert ettől ő nagynak, okosnak és erősnek érzi magát. Holott valószínűleg egy önbizalomhiányos kislány, akinek nincsenek barátai, nincs élete, a suliban sem szeretik és csak így tudja kiélni magát. Nem kell reagálni neki, akkor majd eltűnik. Hidd el, nem egyszer volt dolgom trollal. Ha az ember figyelmen kívül hagyja őket, egy-két próbálkozás után eltűnnek, mert nem kapják meg a kis jutalomfalatjukat, amin elcsámcsoghatnak, míg te dühöngsz és magad alatt vagy.

    Én örülök neki, hogy kiraktad a cikket, még akkor is, ha pont azoknál nem éri el a célját, akik lenyúlják más kemény munkájának a gyümölcsét. Viszont tudd, hogy rengeteg ember áll melletted, itt és ChiTaJa-n is, szóval fel a fejjel!
    Japánban én is jártam, három és fél évet éltem kinn, ami életem legszebb időszaka volt. Kína még várat magára. Meg Thaiföld és Vietnam. :)

    VálaszTörlés
  3. Ez már csak azért is visszás, mert pszabi saját felirata csak regisztráció után érhető el, ahogy az online sorozatok/filmek fóruma is a weboldalukon. Tényleg sb-s húzás, azok tiltanak így ki mindenkit, nem is kell, hogy tovább add a felirataikat, elég ha magadnak töltöd le, és máris kivágnak onnan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, a Zöld Tigris Fansub felirataihoz nem kell regisztráció, csak a fórum többi részéhez. Ne állíts valótlant.

      Törlés
    2. http://keptarhely.eu/images/2021/11/18/v01/20211118v01xkeq2q.jpeg
      http://keptarhely.eu/images/2021/11/18/v01/20211118v01x7mw31.jpeg
      Vagy regisztrált felhasználó vagy, vagy az egyik adminisztrátor, ezért látod úgy. Ugyanis belépés nélkül az első kép fogad az online résznél, a 2. pedig pszabi feliratánál a letöltésére kattintva. Utánanéztem, nem vagyok sem hülye, sem vak.

      Törlés
    3. Nekem nem kért regisztrációt a Zöld Tigris Fansubon. Az a fordítói részleg. Kipróbáltam Pszabi Hy My Sweetheart sorozatának feliratát letölteni és engedi. Próbálkozz a Zöld Tigris Fansubon belüli részleggel, hiszen az az övéké.
      http://keptarhely.eu/view.php?file=20211119v02xtaaq.png
      https://netratt.com/index.php#zoeld-tigris-fansub.21

      Törlés
    4. Ez ám a szép húzás. Miután bebizonyítom, hogy nem lehet reg nélkül letölteni a feliratot, és nem csak ezt, a náció fórumában található másik soriét sem (!), erre te reklámozod az oldalt, egy olyan ember blogján, akit kitiltották a saját csoportjukból. Gratulálok! Amúgy nem akarom letölteni a feliratot, azért fényképeztem ki, mert hazugnak állítottál be.

      Törlés
    5. Kedves ismeretlen! - te, aki nov. 13-án hozzászóltál -

      Ez így van, ahogy leírtad. Köszönöm, hogy hozzászóltál! Az a lényeg, hogy te tudod, mi az igazság... és jól látod a dolgokat. Azokra meg rá kell hagyni, akik olyan ostobák, hogy letagadják még a csillagokat is az égről. Azoknak sosem fogod megmagyarázni a tényeket sem, mert a hülyeségüket fújják, hogy benyaljanak az aktuális fordítócsapatnak, vagy fordítónak, még akkor is, ha ők a hunyók. Max annyit tudsz tenni, hogy az igazság oldalán állsz. ;) Legyen szép napod! :)

      Törlés
  4. Szia Tifa! Elég rendesen meg vagyok rendülve, hogy fordítók között ekkora karate tud kialakulni. Neji nagyon régi és becsületes fordító, egyáltalán nem érdemli meg a leszólást, vagy bármi inzultust.
    Sajnos néha a jóakarat visszájára fordul, de ez a feltöltó hibája volt, mert meg kellett volna kérdezni a fordítót, hogy kaphat e erre engedélyt. Persze nem értek egyet azzal sem, ahogy a másik csoportban megindult a személyeskedés. Az ember azt várná hogy legalább itt békesség van még annak ellenére is hogy nem mindenben értünk egyet..speciel én pl a BL sorozatokkal.. de ezt ugyis tudod rólam. Jó lenne az sb. s stílus nem gyürűzne be még véletlenül sem semilyen formában és helyen.
    Remélem sikerül mindenkinek megnyugodni, s visszavenni majd az oldalra a kitiltottakat. Az ellenvéleménynek nem szabadna kizárással végződnie, hacsak nem olyan alpári stb. módon ír valaki, hogy ..
    De az meg nem a mi stílusunk, még akkor sem ha dühösek vagyunk valamiért!
    Remélem lenyugodnak a kedélyek, s már csak egy rossz emlék marad, bár tudom hogy az ilyen szintű megbántás sokáig fáj.
    Szeretettel Kata58

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Shalinnyuszika stílusa az alpáriság. Ha jól tudom, a Netratt oldalról senki sem lett kitiltva, csak a facebook csoportból A facebook csoportból pedig azért lettek egyesek kirakva, mert nem tartották be a szabályzatot, csak könnyebb mindenféle szart keverni.

      Törlés
    2. Kedves Névtelen!

      Ha nem tudsz semmit, és szöveget értelmezni se - amikor minden világosan le van írva a posztban - akkor bölcsebb maradtál volna, ha hozzá sem szólsz. :)

      Törlés